Meest gestelde vragen

Waarom ovengedroogd hout?

Door het vochtigheidspercentage van 20% is het direct stookbaar en niet schadelijk. Gedroogd haardhout heeft geen last van ongedierte of schimmels. Door het drogen behoud het beter zijn kleur en geur, dit oogt mooi bij opslag en branden. Tevens heeft ovengedroogd hout een hoog rendement.

 

Waar moet je op letten bij het haardhout kopen?

Goed haardhout ontbrandt snel en geeft langdurig warmte. Let er daarom bij het haardhout kopen op dat het hout gedroogd is. Vers gekapt hout geeft veel rook doordat het vochtig is en het ontbrandt langzaam. Gedroogd hout ontbrandt niet alleen sneller, maar is bovendien lichter in gewicht doordat al het vocht eruit is. Het oven gedroogde openhaardhout van Citytree is klaar voor gebruik.

 

Wat is goed haardhout?

Zo veel houtsoorten, zo veel soorten vuur. De ene houtsoort brandt langer en geeft een rustiger haardvuur, de andere houtsoort brandt sneller en geeft speelsere vlammen. Elk haardhout heeft zijn eigen kwaliteiten, één superieure haardsoort is er niet. Het beste haardhout voor U hangt af van uw stook omstandigheden. Hierbij is bijvoorbeeld belangrijk hoe groot uw openhaard/kachel is en wat u zelf belangrijk vindt, het rendement van het hout of de vlam. U kunt bij de product specificaties terecht voor verdere informatie over het soort haardhout.

 

Hoe kan ik mijn haardvuur het beste aanmaken?

Vaak wordt er aangeraden om het vuur aan te maken met kranten, de roet die vrijkomt bij de verbranding van papier en de inkt vervuild uw kanaal snel en is slecht voor het milieu. Tevens wordt het gebruik van chemische stoffen (spiritus, benzine etc.) afgeraden. Gebruik liever ecologische aanmaakblokjes en natuurlijke materialen (verkrijgbaar in onze webshop). Wanneer uw openhaard een goede temperatuur heeft bereikt leg dan het haardhout (niet op elkaar) in de brandkamer.

 

Hoe houd ik mijn haardvuur brandend?

Voor een optimaal vuurtje is het belangrijk de volgende aspecten in de gaten te houden: stook ik het juiste hout, is er genoeg zuurstof en stook ik teveel of te weinig hout tegelijkertijd? U kunt het haardhout bijvullen wanneer het voornamelijk aan het smeulen is. Maak 2 hoopjes en leg het blok hier op als een brug.

 

Hoe doof ik mijn vuur?

De beste manier om uw vuur te doven is door het helemaal uit te laten branden. Mocht u hier niet voor in de gelegenheid zijn kunt u het beste zout of zand gebruiken.

 

Hoe verloopt de levering?

Leveringen in Zuid-Holland zijn gratis en worden grotendeels met eigen transport gedaan. Wij nemen dan contact met u op om een leverdatum af te spreken. Leveringen buiten Zuid-Holland worden geleverd door onze transporteur. Ook in dit geval nemen wij contact op om een leverdatum af te spreken. Zolang uw bestelling voorradig is kunnen we deze binnen 2 a 3 werkdagen leveren.

 

Hoe gebruik ik het aanmaakhout?

Stapel de blokken hout als volgt: 2 blokken naast elkaar met 10 cm ertussen en daarbovenop in de breedte hetzelfde, eventueel herhalen. Is uw haard hier te klein voor kunt u de blokken tegen elkaar aan zetten in een kegelvorm. Leg vervolgens het aanmaakhout en aanmaakblokjes onder het haardhout. Steek de aanmaakblokjes aan en voilà.

 

Waar moet ik haardhout bewaren?

Op een droge plek zoals in de garage of onder een overkapping in de tuin.

 

Voor vragen en advies bel de haardhoutspecialist van Zuid-Holland op 0180 – 43 49 65 of kom langs in Ridderkerk (Lagendijk 293)